- Ce nu poate reuși nicio echipă din Liga 1 a reușit Istvan Kovacs. Să-i învingă pe rivalii englezi de top și să arbitreze finala Ligii Campionilor.
Pe 12 martie, imediat după Liverpool - PSG, scriam că Istvan Kovacs nu poate pierde ultimul act al Ligii Campionilor, într-un editorial cu titlul „Avem arbitru de finală Champions League”.
A fost chiar meciul perfect pentru „central”, sub cea mai mare presiune, în cea mai importantă competiție continentală, între două superechipe.
Rosetti a fost convins în martie că Istvan Kovacs merită finala
Și Arne Slot, managerul campioanei Angliei, a fost impresionat de Kovacs, folosind un singur cuvânt după acel joc: „Extraordinar”.
Partida de pe Anfield l-a convins pe Roberto Rosetti, directorul Comisiei Arbitrilor UEFA. Încă de atunci, italianul simțea că era cel mai potrivit pentru o asemenea misiune.
Dacă a rezistat la un Liverpool - PSG decisiv (0-1, 1-4 la penalty-uri, în returul „optimilor”), o poate face oricând, oriunde, între orice formații.
Două luni mai târziu, Rosetti i-a oferit lui finala Ligii, la Munchen, pe 31 mai.
PSG - Inter. Din nou, PSG, a treia oară pentru Istvan în acest sezon. Din nou, Inter, a doua oară.
De ce i-a învins Kovacs pe Oliver&Taylor
Kovacs a concurat cu doi englezi, arbitrii cel mai bine cotați din Premier League, Michael Oliver și Anthony Taylor. Și i-a învins.
A fost mult deasupra lor în Champions, ca formă, ca meciuri. A avut 71,4% partide de elită, cinci din cele șapte conduse, Oliver 25%, Taylor 0!
Era imposibil ca Rosetti să nu vadă diferența, să nu știe. Toate evaluările, față de oricare alt „central” CL, îi erau favorabile.
De aceea, a mizat pe el. Acum, vor fi 75% pentru Kovacs. Șase confruntări de clasă din opt delegări.
Performanța lui Kovacs, imposibilă pentru Liga 1
Nu întreb când va juca o echipă din Liga 1 finala Champions League, ca Steaua, în 1986. E imposibil, nu se va mai întâmpla niciodată!
Întreb altceva: când vom reuși să mai provocăm o rivală din Premier League și să câștigăm în Ligă?
Exemplu: pe 30 ianuarie, FCSB, de departe cea mai valoroasă reprezentantă a noastră, a fost față-n față cu Manchester United, în faza principală de Europa League.
După o primă repriză egală pe Arena Națională, cu adversari fără mai mulți titulari obișnuiți, Ruben Amorim a făcut două schimbări la pauză, au intrat Diallo și Garnacho, și „diavolii roșii” au înscris două goluri în opt minute.
0-2 cu United, calificată acum în finala EL, dar și locul 16 într-un sezon al prăbușirii în Premier.
De la 20 de cartonașe într-un joc de Euro la 22 în șapte meciuri de Ligă
Oricâte erori a făcut în trecut Kovacs, mai ales în Liga 1, greșeli de atitudine poate mai mult decât tehnice, a învățat ceva din ele în competițiile continentale.
A învățat și din dezamăgirea Euro, când a fost trimis acasă după doar două partide în grupe, una foarte slabă, Cehia - Turcia 1-2, cu douăzeci de cartonașe, 18 galbene și două roșii, record negativ la un turneu final.
Rosetti l-a făcut să înțeleagă că a fi ferm nu înseamnă să bați recordul de cartonașe.
Ion Crăciunescu i-a spus, în interviul pentru GOLAZO.ro, că „una e să fii dur, alta e să-ți păstrezi echilibrul. Uneori, se enervează mai mult decât e necesar”. Și un sfat: „Să-și calibreze puțin comportamentul, depășește uneori limitele normalului”.
A învățat și, în cele șapte meciuri de Champions 2024-2025, a arătat în total 22 de cartonașe, 20 galbene și două roșii, numai două mai mult decât la Cehia - Turcia.
Poate că a fost inspirat să schimbe brigada: asistenții pe care i-a avut înainte, Vasile Marinescu și Ovidiu Artene, inclusiv la Cehia - Turcia, au fost înlocuiți în acest sezon cu Mihai Marica și Ferencz Tunyogi. Cu ei are finala Ligii.
Închide cercul finalelor intercluburi. Mai tânăr decât Rainea și Crăciunescu
Pe continent, Kovacs a avansat de la un sezon la altul, de la o finală la alta. Mereu mai sus.
- La 37 de ani, a arbitrat finala Conference League 2022 (prima finală a acestei competiții): AS Roma - Feyenoord 1-0.
- La 39 de ani, a arbitrat finala Europa League 2024: Atalanta - Bayer Leverkusen 3-0.
- La 40 de ani, arbitrează finala Champions League 2025: Paris Saint-Germain - Inter Milano.
La 40 de ani, e mai tânăr decât erau Nicolae Rainea și Ion Crăciunescu la meciurile lor decisive.
- Rainea avea 49 de ani în 1983, la Hamburg - Juventus 1-0 (finala Cupei Campionilor Europeni).
- Crăciunescu avea 44 de ani în 1995, la Ajax - AC Milan 1-0 (finala Ligii Campionilor).
Și-a împlinit mai repede marele vis.